מסנג'ר מעודכן
top of page

קצבת ביטוח לאומי

קצבת ביטוח לאומי

המידע באתר נכתב ע"י מערך עו"ס טרנס של ארגון מעברים לקשת הטרנסית ומטרתו להנגיש מידע ולשתף בניסיוננו. הקצבה הנבחנת הינה קצבת נכות כללית, ומומלץ לקרוא על הקצבה באתר ביטוח לאומי.

 

זכויות הקהילה הלהט"בית בביטוח הלאומי


ניתן לפנות למערך לקבלת ייעוץ וסיוע בתהליך מול ביטוח לאומי.
 
ביטוח לאומי הוא מנגנון ממשלתי שמטרתו לספק רשת ביטחון כלכלית לאזרחים הזכאים לכך. ביטוח לאומי מכיר בכך שעל אף שזהות על הקשת הטרנסית אינה הפרעה נפשית היא עלולה להיות כרוכה בקשיים משמעותיים בתפקוד ובתחומים כגון מציאת עבודה וכושר השתכרות, דיור, השתלבות בחברה, תמיכה חברתית, בריאות הגוף והנפש ועוד.

לביטוח לאומי יש נוהל מסודר לטיפול בתביעות של א.נשים על הקשת הטרנסית. חשוב לדעת: אם את.ה בשנתיים הראשונות של ההליך הרפואי להתאמה מגדרית (הורמונים/ניתוחים), ישנו נוהל להליך מקוצר לקבלת הכרה בנכות וקצבה אוטומטית למי שעומד.ת בקריטריונים הנוספים. תכף נפרט בעניין! 

מי זכאי.ת לקבל קצבה מביטוח לאומי?

 

  • בגירים/ות (מעל גיל 18, כולל חיילות ובני שירות)

  • א.נשים שאובחנו בדיספוריה מגדרית (תחושת אי הלימה בין הזהות המגדרית למין שנקבע בלידה) ע"י פסיכיאטר/ית, פסיכולוג/ית או עובד/ת סוציאלי/ת וחווים מצוקה נפשית ותעסוקתית.

  • א.נשים המשתכריםות שכר השווה לפחות מ-60% מהשכר הממוצע 7,122 ש"ח בחודש, נכון ל-1.1.2023.

אתר הביטוח הלאומי ניתן לקרוא את הפירוט המלא של תנאי הזכאות

מה צריך בשביל להגיש תביעה?

 

  • בשנתיים הראשונות של התהליך הרפואי להתאמה מגדרית? יש לצרף מסמכים מגורם רפואי (רופא/ה, פסיכיאטר/ית, אנדוקרינולוג/ית וכיו"ב) המעידים על כך שמדובר בדיספוריה מגדרית וכי התובע.ת התחיל.ה תהליך טיפול הורמונלי או כירורגי להתאמה מגדרית בשנתיים האחרונות (חשוב לציין תאריכים של תחילת הטיפול ולא של המלצה לטיפול, למשל תחילת הטיפול ההורמונלי או מועד הניתוח). ניתן לצרף חוות דעת של גורם בריאות נפש, אולם אין הכרח בכך כי לא בודקים אחוזי נכות או כושר השתכרות.

  • לא בשנתיים הראשונות של התהליך הרפואי להתאמה מגדרית או שאינך מעוניין.ת בהליך רפואי להתאמה מגדרית? האפשרות להגיש תביעה להכרה בנכות כללית במסלול הקיים על רקע דיספוריה מגדרית פתוחה לכולם.ן. יש לצרף מסמכים המעידים על כך שמדובר בדיספוריה מגדרית ומתארים את המצוקה הנובעת הן מהדיספוריה המגדרית והן מהחיים בחברה. לדוגמא: קשיי תעסוקה, קשיי בריאות נפש, חוויות טראומטיות, ועוד. מסמכים אילו יכתבו על ידי גורם של בריאות נפש כגון פסיכיאטר/ית, עובד/ת סוציאלי/ת או פסיכולוג/ית - ניתן לראות דוגמה למבנה המכתב. ניתן ורצוי להוסיף מסמכים רפואיים בכל נושא שקשור לנכות פיזית ונפשית על מנת להוכיח נכות ואובדן כושר השתכרות. מומלץ לבקש שהועדה תתקיים באחד המרכזים שקיבלו הכשרה ייעודית (ת"א, חיפה, ירושלים, באר שבע).

צריך.ה חוות דעת מעובד.ת סוציאלי.ת? ניתן לפנות למערך עו"ס טרנס לעזרה בנושא. 

  • אם ישנה הכנסה, יש לצרף עדות הכנסה כגון תלושי שכר או אישור מעסיק על הכנסות ב- 15 החודשים האחרונים.

  • יש לחתום ולצרף טופס ויתור סודיות רפואית. ניתן להוריד את הטופס כאן.

  

  • יש לציין על גבי טופס התביעה או בסעיף ההערות (אם מגישים באופן מקוון) כי מדובר בדיספוריה מגדרית.
     

קישור למסמך הגשת התביעה באתר של ביטוח לאומי

מה קורה אחרי שמגישים?

 

  • בשנתיים הראשונות של התהליך הרפואי להתאמה מגדרית?
    לא אמור להיות זימון לועדה, התהליך אמור להיות אוטומטי.
    קיבלת זימון לועדה? אפשר לפנות למערך עו"ס טרנס ונברר את הסוגיה. אם הכל ילך חלק, רופא/ה מוסמך/ת ת/יקבע נכות רפואית זמנית בשיעור 40% לשנתיים ממועד תחילת הטיפול הייעודי - זה אומר שתתקבל זכאות לקצבה נכות לשנתיים (יש!). לאחר מכן התביעה תועבר לפקיד/ת שיקום על-מנת לבדוק זכאות לשיקום מקצועי (תעסוקה, לימודים, וכיו"ב).

 

חשוב לדעת: ניתן לקבל זכאות עד שנה רטרואקטיבי מיום הגשת התביעה, על פי החלטת הרופא.ה המטפל.ת (למשל: אם הגשת את הבקשה שנה אחרי התחלת ההורמונים, יאשרו לך זכאות רטרואקטיבית לשנה וקצבה לשנה נוספת - בסך הכל שנתיים).

ומה קורה אחרי שנתיים? בתום הנכות הזמנית תתבקשו להעביר מסמכים עדכניים (מסמכים רפואיים, חוות דעת של פסיכיאטר.ית, עו"ס ו/או פסיכולוג.ית) וייערך דיון בוועדות במרכזים בהם רופאים קיבלו הכשרה ייעודית (ת"א, חיפה, ירושלים, באר שבע) שיבחן המשך מתן קצבת נכות. המשך מתן הקצבה תלוי בבחינת נכות וכושר השתכרות בהתאם לנהלים הקיימים בנושא. 

 

  • לא בשנתיים הראשונות של התהליך הרפואי להתאמה מגדרית או שאינך מעוניין.ת בהליך רפואי להתאמה מגדרית?
    לרוב תקבל.י זימון לועדה שבה תפגש.י עם רופא/ה מוסמך/ת שתפקידם לקבוע את דרגת הנכות, ולאחר מכן פקיד/ת תביעות יקבעו את דרגת כושר ההשתכרות. דרגות אלה יקבעו את גובה הקצבה וכן זכויות נוספות שאולי מגיעות לך על פי חוק. מומלץ לבקש שהועדה תתקיים באחד המרכזים שקיבלו הכשרה ייעודית (ת"א, חיפה, ירושלים, באר שבע).

מה קורה בועדה? פגישה זו הינה פגישה קצרה ביותר (לרוב 7-10 דקות) ויכולה להיות חוויה לא פשוטה מתוקף המעמד. כדאי להתכונן מראש ולחשוב על מה תרצ/י להדגיש בפני הועדה על מצבך. חשוב לזכור שמדובר בועדה הבוחנת את בריאות הנפש שלך וכיצד היא משפיעה על חייך! זכותך (ואף רצוי) להקליט את הועדה וכן להביא מלווה (בן/בת זוג, בן/בת משפחה, עובד/ת סוציאלי/ת, חבר/ה וכו'). חשוב לבקש בסוף הפגישה העתק של הפרוטוקול כדי לוודא שהדברים שנכתבו נכונים ומשקפים את הפגישה.

 

קביעת נכות וכושר השתכרות: לאחר הועדה ביטוח לאומי ישלח מכתב המפרט את תוצאות הועדה ואת אחוזי הנכות וכושר ההשתכרות, וכן את הזכאות לקצבה זמנית או קבועה, בהתאם למסמכים ולחוות הדעת של הועדה. 

שיעורי הקצבה נכון ל- 2023:

  • סכום הקצבה לדרגת אי כושר של 100% או 75% (קצבה מלאה) הוא 4,063 ש"ח (כולל התוספת שנקראה בעבר קח"ן).

  • סכום הקצבה לדרגת אי כושר של 74% (קצבה חלקית) הוא 2,770 ש"ח.

  • סכום הקצבה לדרגת אי כושר של 65% (קצבה חלקית) הוא 2,496 ש"ח.

  • סכום הקצבה לדרגת אי כושר של 60% (קצבה חלקית) הוא 2,345 ש"ח.
     

רטרואקטיבי: תיתכן זכאות לתשלום רטרואקטיבי של עד שנה. 

 

ערעור: אם ביטוח לאומי לא נתן זכאות לקצבה ו/או אחוזי הנכות ו/או אובדן כושר התשכרות שתואמים את מצבך, לא להיבהל! ניתן לערער על ההחלטה. 

 

צריך.ה חוות דעת מעובד.ת סוציאלי.ת? קיבלת תשובה מביטוח לאומי ולא בטוח.ה מה זה אומר? רוצה לערער? ניתן לפנות למערך עו"ס טרנס לעזרה בנושא. 

זכויות עיקריות למוכריםות בביטוח לאומי:

  • פטור מתשלום דמי ביטוח (ניתן אוטומטית).

  • קצבה בגובה 1,908-4,063₪ בחודש (כתלות באחוזי נכות, בגובה השכר, ובדרגת אי כושר עבודה).

  • ניתן לקבל את הקצבה עד שנה רטרואקטיבית, החל מהתקופה שבה התחלתם/ן לסבול מדיספוריה מגדרית.

  • הנחה בתחבורה ציבורית בהצגת תג נכה.

  • הנחה במסי ארנונה ובחשבון המים (אמור להינתן אוטומטית אבל שווה לבדוק).

  • פטור מתשלום אגרות בעד שירותים רפואיים מסוימים. 

  • סיוע של עד 700₪ בשכר דירה, עבור בעלי דרגת אי כושר עבודה של 75% ומעלה. 

  • במקרים מסויימים, שיקום תעסוקתי: תשלום שכר לימוד עבור לימודי תעודה המוכרים ע"י משרד התמ"ת, וציוד מקצועי שנדרש ללימודים. ניתן לקבל זאת רק פעם אחת. מומלץ להתייעץ עם מרכז תעסוקה עירוני מראש, על מנת לבחור את הקורס המתאים ביותר.

 

ניתן לקרוא כאן בהרחבה על זכויות כגון פטור מתשלום דמי ביטוח, תעודת נכה וזכויות במוסדות וארגונים.

סל שיקום

בעלי/ות נכות רפואית בשל מגבלה נפשית (כולל דיספוריה מגדרית) בשיעור של 40% לפחות זכאים/ות לסל שיקום של משרד הבריאות. ניתן לקרוא עוד על סל השיקום ועל דרכי קבלתו באתר משרד הבריאות.

 

מידע היסטורי על נהלי ביטוח לאומי:

החל מ-2014 ביטוח לאומי החל להסדיר את המענה שלו לתביעות של א.נשים על הקשת הטרנסית כחלק מההכרה העולמית בכך שזהות טרנסית אינה הפרעה נפשית וכי דיספוריה מגדרית (תחושת אי-ההתאמה) עלולה לגרום למצוקה משמעותית, לפגיעה בתפקוד החברתי, התעסוקתי ו/או פגיעה בתפקודים משמעותיים אחרים.
ב-2016 יצא חוזר נוסף לגביי נוהל הטיפול בא.נשים לגבי פניות לביטוח לאומי בנושא דיספוריה מגדרית וקבע על הקלות נוספות בהליך כמו בחירת הסניף בו התביעה תתנהל וקביעה כי תתקבל חוות דעת של גורם מטפל בריאות הנפש כגון עובדת סוציאלית, ולא רק חוות דעת פסיכיאטרית. 

בדצמבר 2020, בעקבות יוזמה של טרנסיות ישראל, בשיתוף נציגות פרויקט גילה ומעברים, ביטוח לאומי פרסם נוהל חדש לטיפול בתביעות לקצבת נכות כללית של אנשים בעלי דיספוריה מגדרית בתחילת התהליך להתאמה מגדרית. הנוהל מצטרף לנהלים הקיימים לגבי קביעת נכות בדיספוריה מגדרית. חוזר זה מסדיר תהליך לאישור אוטומטי (ללא ועדה או בנוכחות התובע.ת) להכרה ב-40% נכות ואובדן כושר עבודה מלא למשך שנתיים לא.נשים בשנתיים הראשונות של תהליכים רפואיים להתאמה מגדרית (טיפול הורמונלי או ניתוח), העומדים בקריטריונים.

נהלים וחוזרים:

סרטון המדריכה לקצבת נכות בדף היוטיוב של מעברים:

בנוסף לקצבת הביטוח הלאומי, ישנן זכאויות נוספות, המפורטות בעלון הניתן להורדה:

bottom of page