top of page

טיפול הורמונלי

כל המידע על טיפולים הורמונלים כחלק מתהליך שינוי זהות מגדרית

מה הוא טיפול הורמונלי?

העמקה על אסטרוגן | העמקה על טסטוסטרון

טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית מיועד להתאמה של המאפיינים ההורמונליים והשפעותיהם על הגוף והנפש לזהות המגדרית של כל אחד.ת, לפי תפיסתו.ה האישית והאפשרויות הרפואיות. טיפול הורמונלי בישראל הוא טיפול נגיש, שנמצא בסל הבריאות ואינו דורש אישור מהוועדה להתאמה מגדרית. חשוב לציין כי אין בהכרח קשר בין זהות מגדרית לבין החלטות נקודתיות על תהליכים רפואיים או חברתיים, ולא כל אדם על הקשת הטרנסג'נדרית מעוניין.ת בטיפול הורמונלי כחלק מתהליך להתאמה מגדרית. כמו כן, ניתן להפסיק טיפול הורמונלי בכל עת בהתאם לרצון האישי. מומלץ לעשות זאת תחת מעקב וליווי רפואי. 


המידע אודות טיפול הורמונלי בערך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. מומלץ לחקור לעומק את השפעות הטיפול ההורמונלי באופן עצמאי תוך מודעות לתהליך שאת.ה עתיד.ה לעבור. בנוסף, מומלץ להתייעץ עם משפחה, חברים, א.נשים טרנסג'נדרים, רופאים וגורמים מקצועיים.


להרחבה על השפעות טיפול הורמונלי באסטרוגן, ועל השפעות טיפול הורמונלי בטסטוסטרון.


מבוגרים.ות: איך להתחיל טיפול הורמונלי בארץ? 
  1. יש לקבוע תור לאנדוקרינולוג.ית או לרופא.ת משפחה בעל.ת ניסיון בטיפול הורמונלי להתאמה מגדרית (רשימה מתעדכנת נמצאת בהמשך). כדאי להתחיל בקביעת תור לאנדוקרינולוג.ית, משום שזמני ההמתנה לתור עשויים להיות ארוכים. חשוב לדעת שגם רופא.ת משפחה מנוסה לא תמיד ת.ירשום את הטיפול ללא המלצת אנדוקרינולוג.ית מומחה.ית.

  2. למעוניינות.ים, ניתן לבצע שימור פוריות לפני תחילת הטיפול ההורמונלי. לפרטים נוספים, ראו ערך שימור פוריות.

  3. יש לפנות לאיש.ת מקצוע בבריאות הנפש (עובד.ת סוציאלי.ת, פסיכולוג.ית, או פסיכיאטר.ית) ולבקש מכתב המעיד על יכולתך לתת הסכמה מדעת לטיפולי התאמה מגדרית. לא כל אנדוקרינולוג.ית דורש.ת מכתב כזה, אך כדאי להביאו ליתר ביטחון. ניתן לקבל שירות זה ללא עלות בחלק מארגוני הקהילה הטרנסית שמציעים מענה פרטני. 

  4. יש לבצע מספר בדיקות לקראת הטיפול ההורמונלי. הרשימה המובאת כאן מפרטת את הבדיקות הנחוצות, אך כדאי להיוועץ עם האנדוקרינולוג.ית או רופא.ת המשפחה על מנת לקבל את ההפניות לבדיקות הרלוונטיות: ספירת דם וכימיה מלאה (גלוקוז, תפקודי כבד, תפקודי כליה, ליפידים), טסטוסטרון, אסטרדיול, פרולקטין, FSH ,LH TSH. בנוסף לכך, עבור נישוי יש לעשות גם בדיקות של תפקודי קרישה (PTT ,PT), ועבור גברור לעיתים נדרשת בדיקת אולטרה-סאונד של איברי האגן (רחם ושחלות, אפשר לבצע אולטרסאונד חיצוני).

  5. לפגישה עם אנדוקרינולוג.ית יש לקבל הפניה מרופא.ת המשפחה. אם התור הוא למרפאה בבית חולים, יש לקבל התחייבות (טופס 17) מקופת החולים. אם נתקלת בקושי לקבל התחייבות, ניתן לקבל סיוע ממערך עו"ס טרנס, או מחלק מבתי החולים שאליהם נקבע התור. 

  6. עם המכתב, הבדיקות ובמידת הצורך ההפניה וההתחייבות, יש להגיע לתור שנקבע.


בפגישה הראשונה עם הרופא.ה לקראת המלצות על הטיפול ותחילת ביצוע המעקב התקופתי חשוב לדבר על היעדים שלך, שיקולי פוריות אם יש, תופעות לוואי, מצב רגשי, שיטות מתן הטיפול (למשל: זריקות, ג'ל, כדורים או מדבקות והשילובים ביניהם), וכל נושא או שאלה נוספת שיש לך. כל שאלה היא שאלה נכונה! ניתן להגיע עם מלווה ו/או לכתוב את הדברים בצורה מסודרת מראש. בנוסף, הרופא.ה אמור.ה להפנות אותך לבדיקות דם או בדיקת אולטרסאונד במקרה שהן חסרות, או שישנו צורך פרטני נוסף.

בשנה הראשונה תהי.ה במעקב רפואי ותעבור.י בדיקות תכופות על מנת להתאים את המינונים לצרכים האישיים. לאחר התייצבות רמות ההורמונים בגוף, המעקב יהיה לרוב במפגש חד-שנתי. המלצה: לפני תחילת תהליך ההתאמה המגדרית, הבירור או הטיפול, מומלץ לוודא שיש ביטוח בריאות פרטי. גם אם הוא חלק מביטוח משפחתי שהתחיל בגיל צעיר או מקום עבודה, הביטוח יכול להיות שימושי לגבי טיפולים נוספים שאולי תרצו לעבור מחוץ למערכת הבריאות הציבורית. יש לקחת בחשבון כי לכל חברות הביטוח ישנה תקופת אכשרה - כלומר תקופת המתנה עד שהביטוח עצמו נכנס לתוקף.לאחר תחילת התהליך, חברות הביטוח עלולות להחריג טיפולים מסוימים להתאמה מגדרית מהביטוח (אם לא הוגדר בו אחרת), ויתכן שתאלצו לממן באופן פרטי חלק מהטיפולים אם לא תעברו אותם במערכת הבריאות הציבורית.


ילדים.ות ונוער: איך להתחיל טיפול הורמונלי?

על פי הקווים המנחים של הארגונים המקצועיים הבינלאומיים, לא ניתן להתחיל טיפול רפואי אצל קטינים ללא המלצת איש.ת בריאות נפש ואבחון של דיספוריה מגדרית. טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית לילדים.ות ונוער ניתן אך ורק בהמלצה של מטפל.ת בריאות הנפש בעל.ת נסיון עם ילדים ונוער מגוון מגדר, המאבחן.ת דיספוריה מגדרית וקובע.ת שטיפול רפואי ייטיב עם הילד.ה או הנער.ה. לא לכל מטפל.ת יש את הידע או את ההסמכה הקלינית המתאימה לכך, ולכן מומלץ מאוד להגיע לגורם טיפולי מוסמך.ת ובעל.ת ניסיון בתחום. במרפאות מגדר לילדים ונוער יש א.נשי טיפול שניתן לקבוע איתם תהליך אבחון.


כמו כן טיפול רפואי מצריך חתימת כל ההורים או האפוטרופוס החוקי על טפסי הסכמה. תזמון התחלת טיפול רפואי נקבע לפי רצון הנער.ה, הסכמת ההורים ושלב ההתבגרות המינית. אם אחד.ת ההורים מסרב.ת לאשר את תחילת הטיפול ניתן לפנות לייעוץ משפטי. 


הליווי הרפואי לילדים.ות ונוער על הקשת הטרנסג'נדרית מתחת לגיל 18 נעשה באחת ממחלקות אנדוקרינולוגיית ילדים.ות עם התמחות במגדר. מחלקות אלו קיימות בשני בתי חולים: בית חולים לילדים.ות על שם דנה-דואק במרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי (איכילוב) ובית חולים שיבא תל השומר.להמשך ההוראות, ראו מעל את שלבי התחלת הטיפול למבוגרים.ות. חשוב לדעת, לקבלת טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית לקטינים.ות מתחת לגיל 18, יש צורך באישור טופס 29ג' אצל אנדוקרינולוג.ית ולחדשו כל חצי שנה.


קיימות שתי אפשרויות לטיפול רפואי בנוער על הקשת הטרנסג'נדרית: מעכבי התבגרות (בלוקרים) והורמוני מין חוצי מגדר (טסטוסטרון ואסטרוגן).


מעכבי התבגרות (בלוקרים)

בלוקרים מעכבים את התפתחות סימני המין המשניים שאינם רצויים בתקופה זו או באופן כללי, בהנתן שתהליך ההתבגרות המינית טרם הסתיים. אצל מי שסומנו כזכר בלידה – מדובר בעיקר במניעה או עצירה של התעבות הקול, צמיחת שיער הפנים והגוף, גדילת הגרוגרת ושינוי במבנה הגוף והפנים. אצל מי שסומנו כנקבה בלידה מדובר בעיקר בעצירה או מניעה של התפתחות החזה, קבלת מחזור ושינוי במבנה הגוף והפנים.

הבלוקר שבו נעשה שימוש בארץ נקרא דקפפטיל. זוהי זריקה תוך שרירית הניתנת פעם ב-4 שבועות, 3 חודשים או פעם בחצי שנה, לפי החלטת הרופא המטפל ובאישור קופת החולים.


ניתן להתחיל בטיפול בבלוקרים עם הופעת סימני ההתבגרות.

היתרון הגדול ביותר בטיפול בבלוקרים הוא היותו הפיך לחלוטין. עם הפסקת הבלוקרים ההתפתחות המינית ממשיכה מהשלב שבו נעצרה.

מחקרים מוכיחים שהשימוש בבלוקרים מפחית באופן משמעותי את המצוקה הנפשית ומאפשר מרחב זמן לבירור וגיבוש הזהות המגדרית לפני התפתחות הסממנים המיניים המשניים.

טיפול בבלוקרים ללא שילוב עם הורמון חוצה מגדר בטווח הארוך עלולה להיות מלווה בירידה בצפיפות העצם. יש להקפיד על מעקב ובדיקת צפיפות עצם. בנוסף מומלץ לצרוך כמות מספקת של סידן לבצע פעילות גופנית נושאת משקל ולשמור על רמה תקינה של ויטמין D.

מרשם לבלוקרים ניתן לקבל מאנדוקרינולוג.ית ילדים.ות לפי רצון המטופל.ת, באישור ההורים ובצירוף המלצת מטפל.ת בריאות הנפש מומחה.ית למגדר.


הורמונים חוצי מגדר

הורמונים חוצי מגדר מובילים לשינויים גופניים אשר תואמים את הביטוי המגדרי הרצוי וכך יכולים להקל על דיספוריה מגדרית. בניגוד לבלוקרים, ההורמונים חוצי המגדר גורמים לשינויים בגוף, וחלק מהשינויים אינם הפיכים. הורמונים ניתנים על ידי אנדוקרינולוג.ית ילדים לפי רצון המטופל.ת, באישור ההורים, ובצירוף המלצת מטפל.ת בריאות הנפש מומחה.ית למגדר.

במקרה של ילדים.ות א-בינארים.ות על הקשת הטרנסית, הילדים.ות והצוות המטפל יחליטו על דרך הטיפול ההורמונלית המיטבית עבורם.ן.

להרחבה על השפעות טיפול הורמונלי באסטרוגן, ועל השפעות טיפול הורמונלי בטסטוסטרון.


מחירי הורמונים בקופות החולים

המידע בטבלה זו מעודכן נכון ליוני 2023. מטרת הטבלה לתת אומדן של המחירים, ייתכן כי המחיר יהיה שונה בעת שתרכשו את התרופות.


א.נשים המוכרים.ות כחולים.ות כרוניים.ות לא ישלמו יותר מתקרת התשלום כפי שמצויין כאן.

מקרא -

נטילה: כ' - כדור, ז' - זריקה, ג' - ג'ל, מ' - מדבקה

סוג: מג' - מגברר, מנ' - מנשה, ח"ה - חסם הורמונים

הורמונים

כללית

לאומית

מאוחדת

מכבי

טסטווירון (ז', מג')

19 ש"ח

18.5 ש"ח

33.31 ש"ח

33.31 ש"ח

ניבידו (ז', מג') 

199.2 ש"ח

199.2 ש"ח

398.39 ש"ח

398.39 ש"ח

ג'ל טסטוסטרון - טסטומקס 25mg (ג', מג') 

106.5 ש"ח

105.61 ש"ח

140.81 ש"ח

140.81 ש"ח

ג'ל טסטוסטרון - טסטומקס 50mg (ג', מג') 

106.5 ש"ח

190.13 ש"ח

253.51 ש"ח

253.51 ש"ח

אסטרופם 1mg (כ', מנ') 

19 ש"ח

18.5 ש"ח

18.66 ש"ח

18.66 ש"ח

אסטרופם 2mg (כ', מנ') 

20 ש"ח

18.5 ש"ח

19.86 ש"ח

19.86 ש"ח

מדבקות Evorel 50 (מ', מנ') 

19 ש"ח

18.5 ש"ח

33.82 ש"ח

33.82 ש"ח

מדבקות אסטרוגן Dermestril (מ', מנ')

18.5 ש"ח

אין

אין

-

ג'ל אסטרוגן אסטרוג'ל (ג', מנ')

19 ש"ח

18.5 ש"ח

36.16 ש"ח

36.16 ש"ח

ספירונולקטון 25mg  (כ', ח"ה)

19 ש"ח

11.46 ש"ח

11.46 ש"ח

11.46 ש"ח

ספירונולקטון 100mg (כ', ח"ה)

19 ש"ח

23.40 ש"ח

23.40 ש"ח

23.40 ש"ח

אנדרוקור (כ', ח"ט)

15 ש"ח ל-15 כדורים

18.5 ש"ח

30.82 ש"ח

30.82 ש"ח

דקפפטיל 22.5mg (ז', ח"ה)

210 ש"ח

171.21 ש"ח

2222.6 ש"ח(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)

2222.6 ש"ח

(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)

דקפפטיל 11.25mg (ז', ח"ה)

171 ש"ח

62.73 ש"ח

1141.42 ש"ח

(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)

1141.42 ש"ח

(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)

דקפפטיל 3.75mg (ז', ח"ה)

62 ש"ח

21.74 ש"ח

418.21 ש"ח

(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)

418.21 ש"ח

(בהצגת מרשם המחיר זול באופן ניכר)


מרפאות המציעות טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית למבוגרים

מרכז הארץ

מב"ט - מרכז בריאות טרנסג'נדרים

המרכז לרפואה מגדרית -  בביה"ח איכילוב בתל אביב

מרפאת "קשת" להתאמה מגדרית

מרפאת קשת בבית החולים וולפסון בחולון


מרפאה להתאמה מגדרית שיבא

מרפאה להתאמה מגדרית בית החולים שיבא תל השומר ניתן לפנות למרפאה דרך מרכזת הוועדה להתאמה מגדרית זיוה מרגלית (אין הכרח לפנות ולעבור את הוועדה להתאמה מגדרית הנמצאת בשיבא על מנת לקבל טיפול הורמונלי). ד"ר ליאנה שקולניק-טריפטו נמצאת במכון האנדוקריני או במרפאות חוץ.

  • טלפון - 03-5302677

  • רופאי.ות אנדוקרינולוגיה נוספות.ים שהומלצו בבית החולים: ד"ר סיגל בן שמואל, ד"ר נעמה פלץ סינואני


חיפה

מרפאה לקשת הטרנסית בבי"ח בבני ציון 

מרפאת המגדר הינה חלק מהמרפאה האנדוקרינולוגית. למרפאה זמינות תורים גבוהה ואף אפשרות לרפואה מרחוק (בשיחת וידאו). המפגשים מתאפשרים בשפה העברית, אנגלית, ערבית ורוסית. ד"ר יובנוביץ' "קטיה" יקטרינה

  • גולומב 47, חיפה - מרפאות חוץ

  • זימון תורים במרפאות חוץ - 04-8359359 (שלוחה 1) לבקש תור למרפאת "מגדר" במרפאה האנדוקרינית.


באר שבע

מרפאה אנדוקרינולוגית בסורוקה

זוהי אינה מרפאה ייעודית לאנשים על הקשת הטרנסית, אך ניתן לפנות לד"ר מירב פרנקל לטיפול הורמונלי. שימו לב שזמינות התורים נמוכה ממשמעותית וההמתנה יכולה להיות ארוכה מאוד.


דרך קופות החולים / רופאי משפחה (מבוגרים)

אנדוקרינולוג.ית או רופא.ת משפחה של קופ"ח עם ניסיון או הדרכה בטיפולי התאמה מגדרית יכול.ה לנהל את הטיפול ההורמונלי שלך. ניתן למצוא כאן רשימה מתעדכנת:


רופאי.ות משפחה בכללית גן מאיר

מרפאה בניהולו של ד"ר גל וגנר המיועדת לכלל חברי קהילת הלהט"ב, אך נותנת שירות לכל הציבור. במרפאה ניתן למצוא רופאי.ות משפחה, אחים.ות, רופאי.ות עור, פסיכיאטרים.ות, שירותי סיעוד, אורולוגיה, פרוקטולוגיה וקלינאית תקשורת.מבוטחות.ים קופ"ח כללית יכולות.ים ליצור קשר:


רופאי.ות משפחה במכבי כיכר הבימה 

המרפאה פונה לקהילת הלהט"ב ולאוכלוסיה הכללית.ד"ר רותי גופן וד"ר ליה עשת - מומחיות ברפואת המשפחה 

מבוטחי.ות קופ"ח מכבי יכולות.ים לקבוע במרפאה בדרכים הבאות:


אנדוקרינולוגים.ות בקופות החולים

ניתן לקבוע תורים עם אנדוקרינולוגים.ות ישירות דרך קופות החולים ולא רק דרך המרפאות בבית החולים. הרשימה הבאה לא כוללת את כל הרופאים.ות המנוסות והמומלצים:

  • קופת חולים כללית

    • ד"ר שלו לוסהיימר, מרפאת לב העיר-ירושלים

    • ד"ר יעל רונן, מרפאת לב העיר-ירושלים

    • ד"ר יוני לייכט, מרפאת איילון - תל אביב

    • ד"ר אולגה בן קורט, מרפאת בונן - חיפה

    • כללית מושלם: ד"ר שכנר כרמלה - חיפה

    • כללית מושלם: ד"ר יונה גרינמן - תל אביב

  • קופת חולים מכבי

    • ד"ר יעל מליניאק, גבעתיים

    • ד"ר צביה קולר בוצר, מרכז רפואי משגב

    • ד"ר יעל סופר, גבעתיים

    • ד"ר איריס יעיש, תל אביב

    • ד"ר סיגל שקלאי, תל אביב

    • ד"ר קרן תורג'מן, בני ברק

    • ד"ר דנה זייד, בני ברק ופתח תקווה

    • ד"ר פליי יילזבטה, אשקלון ונתיבות

    • יונית מרקוס, בני ברק

    • דפנה שוחט. זמינה עד אמצע 2024

  • קופת חולים מאוחדת

    • ד"ר סיגל בן שמואל לקבלת טיפול הורמונלי להתאמה מגדרית או מעקב שפרינצק 15 , תל אביב - יפו טלפון 03-6941582 סיגל ימים א-ה 08:00-14:30

    • ד"ר מיכל יעקבי

    • יונית מרקוס


נוער וילדים.ות

בית חולים דנה-דואק לילדים המרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי (איכילוב):

מרפאה אנדוקרינית לילדים.ות ונוער על הקשת הטרנסית בה ישנו צוות רב מקצועי הנותן מענה לילדיםות ונוער טרנסג'נדרים ובני משפחותיהם. צוות המרפאה כולל רופאים מומחים באנדוקרינולוגיה ילדים, אחיות, תזונאית, עובדת סוציאלית ופסיכולוגים. 

הצוות עובד בשיתוף פעולה מלא כחלק מהטיפול הכוללני במטרה לתת מענה מלא לצרכי המטופל ומשפחתו להשגת תוצאות מיטביות. בנוסף, הצוות עובד בשיתוף פעולה עם גורמים רפואיים שונים במרכז הרפואי (מכון פוריות הגבר והאישה, בריאות האישה, כירורגיה פלסטית וכד') וכן עם גורמי בריאות הנפש בקהילה בעלי ניסיון בתחום.על מנת לקבל טיפול הורמונלי עבור בני.ות נוער על הקשת הטרנסג'נדרית יש צורך באישור הורים.

  • לפקס מספר 03-6974306 יש לשלוח:

    • הפניה מרופא.ת משפחה

    • מכתב ממטפל.ת בריאות הנפש (עו"ס קליני.ת, פסיכולוג.ית קליני.ת או פסיכיאטר.ית) עם תואר שני ומעלה. יש לציין את מספר הטלפון של ההורה. 

    • ניתן לשלוח מייל ל pend-clinic@tlvmc.gov.il או maayana@tlvmc.gov.il או להשאיר הודעה אצל המזכירה בטלפון: 03-6972513 

  • מיקום המרפאה: מרפאות דנה דואק לרפואת ילדים קומת קרקע רחוב ויצמן 6 תל אביב

  • טלפון לקביעת תורים: 03-6972513

  • פקס': 074-7219843


מרפאה אנדוקרינית לילדים על הקשת הטרנסית בבית חולים שיבא תל השומר

המרפאה עובדת מתוך שיתוף פעולה בין מרפאת אנדוקרינולוגיה ילדים ונוער לבין מרפאת פסיכיאטריה של הילד והמתבגר, והמרכז לשימור פוריות בשיבא נשים ויולדות. הצוות מפעיל את המקום מתוך הבנה של מידת המורכבות והרגישות של הצעירים.ות המגיעים למרפאה הילדים.ות והנוער על הקשת הטרנסית זוכים לטיפול חומל, תומך ומכיל ואנו מלווים אותם בדרכם הרפואית והרגשית.

על מנת לקבל טיפול הורמונלי עבור בני.ות נוער טרנסים.ות יש צורך באישור הורים. 



תאריך עדכון אחרון: מרץ 2024

עודכן כחלק מהתוכנית הלאומית לקידום הקהילה הטרנסית - מיזם משותף עם המשרד לשיוויון חברתי.

לעדכון המידע בדף זה ניתן לכתוב למייל contact@maavarim.org

bottom of page