שימור פוריות הוא הליך הנועד לשמר את האפשרות להביא ילדים.ות ביולוגיים והוא יכול להתאים לא.נשים המעוניינים בהמשך להפוך להורים ביולוגיים אך מתמודדים עם מצבים שעלולים לפגוע בסיכויים לעשות זאת, כדוגמת גיל ופרוצדורות רפואיות (כחלק מכך נטילת הורמונים להתאמה מגדרית). במסגרת שימור הפוריות, לרוב מוקפאים ביציות, עוברים או זרע של המבקש.ת במרכזים ייעודיים, לטובת כניסה עתידית להריון.
שימור פוריות בקרב הקהילה הטרנסית
לתהליכים רפואיים להתאמה מגדרית, כמו ניתוחים וטיפול הורמונלי, יש את הפוטנציאל להשפיע על הפוריות בצורות שונות . נכון למידע המחקרי בעת הנוכחית, קיימים טיפולים הורמונליים להתאמה מגדרית שלהם יש סיכויים גבוהים יותר להשפיע על הפוריות בטווח הקצר והארוך:
AMAB - מחקרים מראים כי נטילת טיפול הורמונלי הכולל הוספת אסטרוגן וחוסמי טסטוסטרון משפיעים בצורה משמעותית הן על מבנה האשך והן על כל מדדי הזרע. ידוע כי חשיפה ארוכה לטיפול ההורמונלי הנ"ל יכולה לגרום לאזוספרמיה (מצב בו אין ספירת זרע כלל), אך לא ידועים אחוזי ההשפעה של הפסקת ההורמונים על שיקום איכותו של הזרע
AFAB - נכון להיום ישנו מחסור במחקרים על השפעתו של נטילת טסטוסטרון על מערכת הרבייה. ידוע כי נטילת הורמונים זכריים יכולה לעכב או להפסיק את הביוץ והווסת, אך לא הוכח האם שינויים אלה הפיכים או לא.
על כן, למעוניינות.ים בהורות ביולוגית, מומלץ לשקול ביצוע הליך לשימור פוריות לפני תחילת הטיפול ההורמונלי.
המדיניות ביחס לשימור פוריות בקהילה הטרנסית בישראל לא מוסדרת באופן רשמי ולכן פעמים רבות א.נשים מהקהילה נופלים בין הקריטריונים השונים, דבר שיוצר חסמים רבים בדרך אל שימור הפוריות. חסמים אלו כוללים עמידה בקריטריונים רפואיים שלא כולם עומדים בהם, היכולת לממן טיפולים שאינם בסל הבריאות, מאבקים בירוקרטיים מול קופות החולים ומסעות של שכנוע ועוד.
ההחלטה האם לשמר פוריות או לא, תלויה במגוון שיקולים אישיים כשמדובר בשאלה שמעסיקה רבות ורבים בקרב הקהילה. בגלל שלא כל המידע קיים, ההמלצה היא להתייחס בצורה מושכלת למידע שכן קיים בעת הנוכחית ולבחון עם עצמך את חשיבותה של הורות ביולוגית עבורך. לא ניתן לכפות עלייך ואסור גם להפעיל עלייך לחץ להחליט משהו שלא מתאים לך.
סוגים של שימור פוריות
הקפאת זרע
זהו תהליך שבו משמרים נוזל זרע על ידי הקפאה. התהליך יכול להתאים למי שסומנו בלידתם כזכר ונולדו עם אברי רבייה זכריים (פין ואשכים). השימור של נוזל הזרע נעשה בבנק זרע. מרבית הבנקים ממוקמים בבתי חולים שונים בארץ או במרפאות פרטיות.
ניתן לבחור היכן לבצע את ההקפאה ואין חובה לגשת למרפאת שימור ספציפית. עבור הקהילה הטרנסית בבנקי הזרע הציבוריים ההליך יכול להיות ממומן ע"י חלק מקופת החולים, כמות המנות ושנות המימון משתנות בהתאם למדיניות של קופות החולים.
תהליך ההקפאה כולל מתן דגימה של נוזל זרע בכוס בדיקות, ולאחר מסירת הדגימה - מילוי וחתימה על מסמכים. ההקפאה נעשית בד"כ לתקופה של שנה, כשבסופה יש אופציה לחדש את ההקפאה. במידה ואין לך רצון להמשיך את ההקפאה, הבנק מחויב להגיש בקשה למשרד הבריאות להפשיר את הזרע ולהוציאו מכלל שימוש. עלות הקפאת זרע נעה בין 700-1000 ש"ח למנה אחת (העלות משתנה בין הבנקים השונים; מנה משמעה דגימה אחת).
למעוניינות בשימור זרע, ישנה עדיפות להתחיל את הליך שימור הפוריות לפני תחילת הטיפול ההורמונלי. אם הדבר אינו מתאפשר, יש להפסיק את לקיחת ההורמונים לשלושה חודשים לפחות על מנת לעבור לפחות מחזור אחד של ייצור הזרע.
כדי להתחיל בהליך הקפאת הזרע יש לקבוע תור לרופא.ת פריון. לפגישה יש להביא תוצאות של בדיקות הדם הבאות, שבודקות מחלות המועברות במגע מיני:
HBsAg, HBsAb, Anti HCV
VDRL
HIV
הקפאת ביציות
ניתן לבצע שאיבת והקפאת ביציות בכל בית חולים בו יש מחלקת IVF, אך חשוב לציין שבבתי החולים איכילוב ו-וולפסון ישנם אנשי מקצוע המתמחים בשימור פריון עבור האוכלוסייה הטרנסית. מומלץ לבצע את הליך הקפאת הביציות לפני תחילת הטיפול ההורמונלי.
מדובר בפעולה כירורגית בה נשאבות ביציות מהשחלות ולאחר מכן מוקפאות ביחידה להפריה חוץ גופית. הביציות המוקפאות אינן מופרות, ובהמשך יהיה צורך לבצע עליהן פעולות רפואיות כגון הפריה חוץ גופית (IVF) או איקסי (ICSI).
לרוב ההקפאה מבוצעת לתקופה של 5 שנים, כאשר בסופה יש להביע רצון מול המרפאה האם להמשיך את תקופת האחסון. המשך תקופת האחסון כרוך אף הוא בעלויות נוספות.
היות ומדובר בפעולה המוגדרת ככירורגית, עלות התהליך באופן פרטי גבוהה יותר זאת היות ויש צורך בחדר פעולות, צוות מרדים, אחות התאוששות ועוד. העלות משתנה בין המרפאות השונות, ונעה לרוב בין 4500-7000 ש"ח לסבב שאיבה (ללא עלויות של התרופות עצמן, עלות הטיפול התרופתי כשלעצמו יכול לנוע בין 100-1000 ש"ח). בכל סבב שאיבה יכולות להיות מספר של ביציות הנע בין 0-20 ולפעמים אף יותר (תלוי באופן שבו הגוף מגיב להורמונים ובהתאם לפרוטוקול הספציפי שמקבלים).
בגלל שמדובר בפעולה כירורגית, התהליך המבוצע בהקפאת ביציות הוא מורכב יותר. על מנת לבצע את השאיבה, הביציות צריכות להיות בגודל ובמצב אופטימלי על מנת שיבשילו בתוך הזקיקים (מבנה זעיר בשחלה בו מבשילה הביצית). בכדי לייצר את המצב האופטימלי יש צורך בנטילה והזרקה של הורמונים שמטרתם להגביר את ייצור הזקיקים בשחלות תהליך זה נקרא השראת ביוץ.
לרוב התהליך לוקח בין שבועיים לחודש וחצי. בגלל שהזקיקים גדלים בצורה מלאכותית עם הורמונים, יש צורך לבצע מעקב צמוד אחרי הגדילה שלהם - גם לוודא שגדלים בצורה תקינה, גם לוודא את הכמות וגם כדי לא לפספס את מועד הביוץ. לכן, בכל מספר ימים נעשית בדיקת דם ואולטרסאונד (לרוב נעשה פנימית ולא דרך הבטן על מנת לקבוע בצורה מדויקת את גודל וכמות הזקיקים, אך לא חובה ואפשר לבקש על הבטן). כשהזקיקים מגיעים לגודל מתאים (לרוב סביב 18-20 מ"מ) תינתן זריקה שמטרתה לתזמן את מועד הביוץ.
הפעולה עצמה נעשית ביחידה להפריה חוץ גופית, לרוב בטשטוש או הרדמה כללית, ובד"כ תתואם ליום הביוץ. הפעולה מחייבת שהייה במרפאה למשך מספר שעות לאחר מכן לצורך התאוששות. הפעולה הרפואית עצמה נקראת שאיבה, כי באמצעות מכשיר רפואי שואבים את תכולת הזקיקים והם מועברים למעבדה שממוקמת בסמוך לחדר הפעולות. במעבדה פוקעים את הזקיקים ובודקים אילו מהביציות שנשאבו בשלות ותקינות, ומקפיאים אותן. ניתן לבצע הפריה חוץ גופית (IVF), תהליך בו מפרים את הביציות באמצעות זרעים במעבדה ויוצרים עוברים, ולאחר מכן להקפיא את העוברים. הפעולה עצמה אורכת בד"כ בין 10-45 דק.
לתחילת ההליך של הקפאת ביציות יש להביא את הבדיקות הבאות:
ספירת דם אדומה (Blood count).
סוכר בצום (Glucose).
תפקודי קרישה (PT, PTT).
תפקודי כליה (BUN, CREAT).
נוגדנים (RUBELLA, TOXOPLASMOSIS, VARICELLA, CMV).
משטח צווארי (PAP).
בדיקת שד (Breast examination).
המלצה לבדיקות סקר גנטי מעודכן (Genetic screening).
מגיל 40 ומעלה: א.ק.ג. (E.C.G).
מימון שימור פוריות על ידי קופות החולים
נכון לשנת 2023 נושא מימון שימור הפוריות לקהילה הטרנסית שנוי במחלוקת. יש הטוענים כי הוא אינו נכלל בהגדרות הזכאות למימון שימור פוריות בסל הבריאות, ויש הטוענים שכן. נכון לעת הנוכחית, קופות החולים אינן מחויבות לממן אותו (נדרש טופס 17 לקבלת הטיפול), אך מרביתן קובעות נהלים פנימיים בנושא, ובשנים האחרונות עולה כמות המקרים בהן הקופות מאשרות את ההליכים אם מוכחת הצדקה רפואית. כמו כן, בחלק מקופות החולים קיימים נהלים ספציפיים לקהילה הטרנסית.
תמיד מומלץ להתייעץ עם רופא.ת המשפחה שלך. ניתן לבקש מכתבים מאנדוקרינולוג.ית ורופא.ת פריון המסבירים את הנחיצות לשימור פריון בשל הטיפולים ההורמונליים. חשוב לציין כי המימון לא תמיד מאושר, ופעמים רבות אם ניתן אישור הוא מוגבל לתקופת זמן מסוימת או למספר סבבים ספציפי. כמו כן, על מנת להימנע מתשלומים עודפים, יש לוודא כי מספר סבבי שימור הפוריות שאושרו לשימור תואם את הפרוטוקול המבוצע במרפאה לפריון.
נהלי קופות החולים בנושא שימור פריון
שימו לב שלא בכל הקופות מצוין שהשירות זמין למי שנמצא.ת בהתאמה מגדרית
מכבי
כללית
לאומית
הקפאת זרע
מאוחדת
מרפאות המציעות שימור פוריות ייעודי לקשת הטרנסית
איכילוב - מרפאה מגדרית לשימור פריון, המותאמת לשימור פריון לאוכלוסייה הטרנסית הנותנת שירות גם לקטינים על הקשת הטרנסית.
בניין סוראסקי, אגף ג', קומה 3
טלפון - 03-6925606
מייל - hadaram@tlvmc.gov.il
מאיר - מרפאה גניקולוגית ללהט"ב
בניין מרפאות החוץ במאיר, קומה 1, "מרפאת נשים"
טלפון - 09-7471666/2104
מייל - galcwork@gmail.com
וולפסון - מרפאת קשת
מוקד זימון תורים - 03-5028111
וואטסאפ - 052-7241043
מייל - zimuntorim@wmc.gov.il
שיבא - שימור פוריות
ישנן מרפאות נוספות ברחבי הארץ המציעות שימור פוריות, אך ללא התאמה ייעודית של השירות לקשת הטרנסית.
לקריאה נוספת
ראיון עם ד"ר הדר אמיר-לוי, מומחית לפוריות, ביה"ח איכילוב.
תאריך עדכון אחרון: דצמבר 2023
המידע הופק ועודכן במסגרת פרויקט טרנס ויקי המשותף לעמותות מעברים לקשת הטרנסית ופרויקט גילה להעצמה טרנסית, וכחלק מהתוכנית הלאומית לקידום הקהילה הטרנסית - מיזם משותף של המשרד לשיוויון חברתי ועמותת מעברים לקשת הטרנסית.